Ceny ropy mierne klesli 14.10.2014

14.10.2013 Celý región

Singapur 14. októbra (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne klesli. Investori sú predovšetkým znepokojení pokračujúcim rozpočtovým sporom v USA. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.46 h SELČ predával po 101,86 USD (75,08 eura). To je o 16 centov menej ako v piatok (11. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Novembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 8 centov na 111,20 USD za barel.

Na začiatku týždňa, ktorý môže rozhodnúť o tom, či sa USA dostanú do platobnej neschopnosti, zatiaľ nič nesignalizuje prelom v rozpočtovom spore. Prezident Barack Obama cez víkend odmietol návrh republikánov, ktorí chceli zvýšiť dlhový strop len mierne.

Nevyriešený fiškálny spor v USA vyvolal na výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) obavy z nových globálnych turbulencií. K ďalším rizikám ohrozujúcim svetovú ekonomiku patrí podľa 188 ministrov financií a centrálnych bankárov, ktorí sa stretli vo Washingtone, aj neistota týkajúca sa ďalšieho smerovania menovej politiky USA.
 

Vyberte región